• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Допоможіть зберегти бібліотеки для майбутніх поколінь!

Допоможіть зберегти бібліотеки для майбутніх поколінь!

2017-04-11

Про роль і значення книги в житті кожної людини можна говорити багато. Сьогодні ж мова піде про книжкову скарбницю нашого району – комунальний заклад «Голопристанська районна бібліотека» Голопристанської районної ради Херсонської області та її структурний підрозділ - філію з обслуговування дітей (колишня дитяча районна бібліотека).

У минулому році районна книгозбірня відзначила своє 95-річчя. Вона пройшла непрості часи на шляху свого розвитку. Бібліотека виросла з хати-читальні далекого 1921 року – часу розрухи, голоду, нестатків. Удруге вона відродилася 1945 року, після фашистського нашестя, яким була знищена повністю. Немає потреби нагадувати про те, яким було матеріальне становище країни на той час. Зараз її знову знищують, хоч немає такої крайньої розрухи, немає голоду. Кажуть: під час будь-яких негараздів першою гине культура, а відроджується останньою. То невже зараз настали часи, гірші за громадянську чи світову війну?

Певні ускладнення в діяльності районних закладів виникли чи не зразу після отримання Голою Пристанню статусу міста обласного значення. Почався поділ учнів, читачів, жителів на міських і районних. Нарешті, черга дійшла і до бібліотек, до їх читачів – "міських" і "районних", хоча кожна бібліотека, починаючи від національної і закінчуючи районною, обслуговує переважно мешканців того населеного пункту, на території якого функціонує.

До речі, у 2016 році вже виникало питання про закриття дитячої районної бібліотеки, якій у цьому році виповнюється 70 років, але шляхом реорганізації, приєднання її до районної бібліотеки, дитячу книгозбірню вдалося зберегти. Тепер це філія з обслуговування дітей, яка є структурним підрозділом районної бібліотеки.

Районна бібліотека та її філія утримуються виключно за рахунок коштів районного бюджету, а надають послуги переважно міському населенню, чим порушується Бюджетний кодекс України, тому відшкодування за міських читачів мали б надійти з бюджету міста обласного значення. Але районні та міська владні структури ніяк не дійдуть згоди щодо фінансування та подальшого функціонування книгозбірень і від цього не легше ні читачам, ні працівникам бібліотек.

Вже є приклади позитивного вирішення подібних фінансових колізій, які виникли у нашому районі, зокрема, "Каховська районна об'єднана бібліотека ім. М.Братана" сьогодні фінансується з бюджетів обох рівнів – і районного, і міського, незважаючи на те, що у місті Каховка, окрім районної бібліотеки, знаходяться декілька міських книгозбірень.

З ліквідацією районної бібліотеки та філії з обслуговування дітей буде закрито доступ до книги не тільки читачам Голопристанського району, а й міським, оскільки в місті немає інших книгозбірень. Стосовно Білогрудівської бібліотеки, що розташована на острові Білогрудому, яка підпорядкована відділу культури, туризму та з питань діяльності засобів масової інформації виконавчого комітету Голопристанської міської ради - добиратися до неї можна лише через річку і подолавши декілька кілометрів бездоріжжя. Та й її фонд (2 367 прим.) сформовано з урахуванням потреб населення острова – близько 200 осіб.

Між тим, районна бібліотека та її структурний підрозділ – філія з обслуговування дітей, з кількістю фонду майже 60 тис. примірників обслуговують близько 3 тис. читачів, половина з яких діти, майбутнє нашої нації. Також бібліотеки надають методичну допомогу з питань бібліотечного обслуговування населення 32 сільським та шкільним бібліотекам району.

Працівники районної бібліотеки та філії з обслуговування дітей організовують підвищення кваліфікації сільських бібліотекарів району шляхом проведення семінарів, школи передового досвіду, школи молодого бібліотекаря, беруть участь у заходах з питань бібліотечної справи.

Окрім цього, усі сільські книгозбірні нашого району отримують безкоштовно через обмінно-резервний фонд Голопристанської районної бібліотеки нову літературу за Державною цільовою програмою. Лише на початку 2017 року між бібліотеками Голопристанського району розподілено 1700 примірників на суму 107 тис. грн. На жаль, для багатьох книгозбірень це єдина можливість поповнити свій книжковий фонд.

Сьогодні бібліотеки несуть набагато ширші функції, аніж за принципом радянської ідеології. При бібліотеках діють: студія творчого розвитку дитини «Долоньки», літературно-музична вітальня «Дніпрова хвиля», кіноклуб «DOCUDAYS UA «Погляд»», в якому демонструється документальне кіно про права людини, бібліотеатр «Пластилін», волонтерська бригада «Бібліо-арт-ватага».

Голопристанська районна бібліотека та її філія надають Інтернет послуги для населення, розвивають власний сайт, блог, сторінки в соціальних мережах Фейсбук, Вконтакті та корпоративний проект «Сільські бібліотеки Голопристанщини і Олешківщини», який створено спільно з Олешківською районною бібліотекою для дорослих, до речі єдиний в області. Наші бібліотеки беруть участь у Всеукраїнських та обласних проектах, фестивалях, конкурсах, акціях, за що неодноразово були відзначені нагородами.

Місто, в якому проживають близько 15 тис. осіб, з яких 3 тис. – є читачі районної книгозбірні та філії з обслуговування дітей, не можна залишати без бібліотек. Адже згідно Мінімальних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 1997 р. №510, «кількість міських бібліотек визначається щільністю населення та поверховістю забудови: у житлових районах з малоповерховою забудовою (1-3 поверхи) - одна бібліотека на 5 - 8 тис. чоловік. Для обслуговування дітей та юнацтва у містах з населенням до 75 тис. жителів - повинна бути як мінімум одна бібліотека для дітей».

У Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року зазначено: "Бібліотеки України... важливі для розвитку інформаційної та мовної культури суспільства, патріотичного, правового та екологічного виховання, формування стійкого інтересу до вивчення та розуміння національної історії та культури. Бібліотеки сприяють розбудові читаючої та мислячої нації. Сталий розвиток демократичного громадянського суспільства, дотримання прав і свобод людини... неможливі без сучасних бібліотек».

Закриття бібліотек негативно вплине на імідж як району, так і міста, сприятиме підвищенню соціальної напруги. Але, на жаль, цими днями колектив районної книгозбірні та філії з обслуговування дітей попереджений про його вивільнення у зв'язку з ліквідацією закладу.

Шановні мешканці Голопристанщини, усі небайдужі до подальшої долі Голопристанської районної бібліотеки та її структурного підрозділу філії з обслуговування дітей! Звертаємось до вас за допомогою. Просимо долучитися до збору підписів на підтримку закладу у зв’язку з загрозою його ліквідації. Звертатися до працівників бібліотек за адресою: вул. 1 Травня, №45а та вул. 1 Травня, №37. Не будьте байдужими, допоможіть зберегти бібліотеки для майбутніх поколінь!

Колектив Голопристанської районної бібліотеки.

Кiлькiсть переглядiв: 81

Коментарi